Her kommer noen tips til forskjellige aksjoner og aktiviteter vi har hatt tidligere i NHFU. Triks og miks og prøv dere litt fram. Ta kontakt med regionen din, fadderen deres eller NHFU. Lykke til!

 

AKSJONER

 1. Dele ut brosjyrer – komme i snakke med folk
  Ida Dignes snakker med barn
  Her kan man bare enkelt ta med seg brosjyrer og dele ut til folk. Dette kan man enkelt sette av en time til når man for eksempel har en samling en helg. Om ikke alle ønsker å dele ut, trenger man alltid folk til å ta bilder. Bruk hverandre til det dere er flinke til og liker!
 2. Dele ut noe
  Standbord med kake, reflekser, brosjyrer og kopper
  Dette er en fin måte å komme i snakk med folk på, og man gjør noe som er litt «annderledes». På bildet har Christine fra NHFU Øst laget NHFU-kake som ble delt ut til folk på stand.
 3. Oppsøke politikerne på stand
  Hanne viser en politiker som står på stand for senterpartiet noen brosjyrer
  Dette er en veldig enkel og effektiv måte å komme i snakk med politikere, spesielt under valgkampen. Du kan gjerne ta med deg denne brosjyren, eller skrive ned/printe ut noen fakta, og spørre hva partiet vil gjøre for å få et likestilt samfunn for funksjonshemmede.

 4. Aksjonere på Storting, rådhus, gågate eller annet sted hvor man når mange.
  Mange personer med plakater, de fleste i rullestol, sperrer av en gågate
  Her kan det være en fordel å være litt mange, men det er ikke et must. Lurt å ha noe å dele ut til folk som går forbi. Her kan man kontakte sin lokalavis for å få presse på saken. Under er et bilde fra NHFU sitt landsmøte i Trondheim. Her hadde vi plakater om Brukerstyrt Personlig Assistanse (BPA) hvor det blant annet stod «Her skulle jeg demonstrert i dag, men jeg har ikke nok assistanse til å delta».
 5. Gjennomføre et stunt
  Flere mennesker foran stortinget. I forkant en tom rullestol med plakat med teksten: Her skulle jeg ha demonstrert i dag, men jeg får ikke nok assistase til å delta
  Her trenger man ikke være så veldig mange. Her er et bilde fra 3. desember 2016 i Oslo hvor man hadde stunts om mangelen på Brukerstyrt Personlig Assistanse (BPA), symbolisert med tomme rullestoler. Veldig effektivt virkemiddel. Ta gjerne bilder som du legger ut på sosiale medier, og tagg politiske partier og/eller aktuelle politkere.
 6. Stå på stand
  Gabriel og Christine smiler mot kamera og viser frem brosjyrer. Begge i NHFU t-skjorter.
  Det å stå på stand er en fin måte å komme i kontakt med folk på. Fint å ha en interaktiv aktivitet, eller plakater som folk kan ta et bilde av seg selv med.  Bildet er av Gabriel og Christine fra NHFU Øst på stand på hjelpemiddelmesse.
 7. Rullestolrace
  Rullestolrace
  Bildet over er fra Vær-stoltfestivalen i Oslo hvor NHFU Oslo hadde stand og inviterte AUF og Unge Høyre til rullestol-race med ulike hindre.
 8. Plakater
  Mange ungdommer med hver sin plakat
  En veldig effektiv måte å nå ut til folk med budskap både i bybildet og gjennom sosiale medier er å få folk (også gjerne kjendiser) til å ta et bilde med vårt budskap.
 9. Henge opp ting

  Helt enkelt henge opp plakater med budskap på steder som skoler – biblioteker – cafeer osv.


AKTIVITETER

 1. Temakveld
  Inviter til en tema-kveld om teamer dere er opptatt av. Det kan være politiske teamer som Universell utforming eller skriveverksted eller temaer knyttet til identitet.
 2. Pizzakveld
  Alexander med pizza foran seg
  Inviter til pizza for nye og gamle medlemmer. Fin måte å bli kjent på. Kan også kombineres med filmvisning eller temakveld.
 3. Byttekveld
  NHFU Oslo inviterte til byttekveld på NHF sitt kontor i Oslo. Her var fokuset at funkiser også kan være miljøvennlig. Ta med dere klær dere ikke bruker lenger og bytt i vei. Klærne som er igjen kan gis til Fretex.
 4. Hyttetur
  Tre ungdpmmer i hjelm og vest før rafting
  Hytteturer er en veldig fin måte å bli kjent med hverandre på. NHF har mange tilgjengelige hytter som kan leies for en billig penge. Sjekk dem ut her.
 5. Sommeravslutning – Juleavslutning
  Det kan være hyggelig å invitere alle medlemmer til sommeravslutning eller juleavslutning. Her kan man gjøre noe, eller bare invitere til en sosial samling.
 6. Delta på andres møter
  Tamarin og Oskar med NHFU roll-up på sommerleir
  En fin måte å snakke om vår politikk på er å delta på andres møter.
 7. Kreativt verksted
  Gjengen i Oslo inviterte til kreativt verksted hvor de tok med seg ulike verktøy og kjøpe inn forskjellige hjelpmidler og ting til å lage forskjellige ting.

 8. Invitere foredragsholdere
  Oskar holder innledning
  Vi har laget en oversikt over foredragsholdere som man kan invitere. Her kan man også jobbe sammen i grupper etterpå. For eksempel: Hvordan kan vi jobbe med dette i vårt lokallag?
 9. Filmvisning (og debatt)
  Film kan være en veldig enkel og fin aktvitet. Man kan diskutere filmen etterpå. NB; Tenk om noen som kommer er synshemmet, slik at en person kan synstolke.

Tips til filmer: De urørlige, 100 metros, Naturens uorden, The fundementals of caring, Me before You, The Sessions, Kunsten å tenke negativt, 100 meters (100 metros) the sessions The Theory of Everything Margarita, With a Straw Me, before you rory oh sea was here kunsten å tenk negativt soul surfer The Brooke Ellison Story If I Had Wings Miss You Can Do It (doku), You’re Not You Murderball (doku) Morgan Push girls (serie) .
Dokumentarfilmer av Mari Storstein: Brevet til Jens, Jakten på Syliva B, Forestillinger om frihet.

 1. Forskjellige aktiviteter
  Fire ungdommer holder bowlinkuler. En i rullestol.
  Her er et bilde fra NHFU Oslofjord Vest. Når de skulle ha oppstartsmøte startet de med bowling. Kjempefin måte å bli kjent på.
 2. Selvforsvarskurs
 3. Samarbeide med andre organisasjoner
  Alexander med Pride-ramme rundt bilde
  Sammen er vi sterke.
 4. Være synlige i bybildet
  Jørgen og Ole med Stopphatprat ramme rundt hode. Rammen har mange røde hjerter og teksten stopp hatprat
  Norges Handikapforbund Ungdom Sørvest (NHFU Sørvest) arrangerer «Funkisdagen». Å være ”funkis” vil si at vi setter humor og livsutfoldelse i fokus. Å ha en funksjonsnedsettelse kan være en utfordring, men trenger ikke å være et hinder. Funkisdagen er en markering av at personer med nedsatt funksjonsevne er fullverdige borgere og har en rettmessig plass i samfunnet og i bybildet. Vi ønsker å delta, og vi har samme drømmer og interesser som alle andre. Se filmene fra Funkisdagen her.
 5.  Oslo Funkfest
  På Oslo Funkfest har det vært mange spennende foredrag og debatter, og man kan få gode tips til foredragsholdere.
 6. Inviter en likeperson
  Gruppe likepersoner sitter rundt et bord i samtale

 

 

Forslag til foredragsholdere

Her finner du en oversikt over tips til folk som kan holde foredrag på arrangementer i NHFU.

Personer i NHF/NHFU

Lars Ødegård (seniorrådgiver NHF) «Fra patologi til politikk». Les om foredraget her.
Camilla Huggins (interessepolitisk rådgiver NHF) FN-konvensjonen og menneskerettigheter.
Eirik Rise fra Stopp hatprat-bevegelsen kan holde workshops om hatprat.
Ida Norvik (NHFU Sørvest): «Helse og ungdom».
Kim Andre Støvind (NHFU Oslofjord Vest): Foredrag om Amazonastur.
Dannie Gutvik (NHFU Trøndelag): Discrimination, and Universal Design and Accesible
Tamarin Varner (NHFU sentralstyre): Hatprat og å leve med BPA.
Marianne Knudsen (NHFU sentralstyre): Diskriminering og likestilling/selvfølse, ungdom/utdanning og muligheter.
Synne Fjellhaug (NHFU Oslofjord Vest): Å jobbe i barnehage med funksjonsnedsettelse.

Personer/organisasjoner utenfor NHFU


Husk å spørre om personen ønsker honorarer.

LNU (Landsrådet for Norges Barne-, og Ungdomsorganisasjoner) låner ut ansatte og frivillige til oppdrag over hele landet for å spre kunnskap i deres medlemsorganisasjoner. Send LNU en forespørsel her. Ordningen er gratis, men regionlaget betaler for reise-, og oppholdsutgiftene til foredragsholderen.

Press (Redd Barna Ungdom): Press er en organisasjon vi samarbeider godt med. De er gode på å holde aksjoner og få medieoppmerksomhet.